E-gradiva > AV komunikacije > Video > Velikost datoteke v odvisnosti od kakovosti video posnetka

Prijava

Vstavljanje video posnetka v multimedijskih aplikacijah zahteva upoštevanje omejitev hitrosti prenosa podatkov, velikosti okna v katerem se predvaja video ter razpoložljivosti video predvajalnikov. Kadar predvajamo video direktno iz trdega diska, je lahko video vsaj takšne kakovosti kot na televiziji zaradi hitrega prenosa podatkov iz diska. Žal digitalizirani video dokumenti zahtevajo zelo veliko prostora na disku. Že samo sekundni video posnetek, z največjo kvaliteto barvnega videa ter z velikostjo vsaj četrtine računalniškega zaslona, zahteva več kot 1 MB prostora na disku.

 

Trije elementi določajo velikost datoteke in ti so:

Velikost video okvirja


Tipična velikost video posnetka na spletu je okrog 640 x 480 pikslov (VGA resolucija), ki približno odgovarja ameriški velikosti analogne TV slike. Za prikaz videa višje resolucije pa se najpogosteje uporablja resolucija 1080 x 720 pikslov. Na splošno pa velja, da mora biti velikost videa kot dodatek k besedilu in slikam manjše velikosti okrog 320 x 240 pikslov. 

velikost_ovirja

Slika: Velikost video okvirja v odvisnosti od resolucije zaslona

Barvna globina


Digitalizirani video je tako sestavljen iz zaporedja manjših grafičnih sličic. Zato je kvaliteta video posnetka odvisna tudi od barvne globine, ki določa število barv. Večje je število barv, večja je kvaliteta video posnetka. Tako določa: 

  • 8-bitna globina 256 barv,
  • 16-bitna globina več kot 64.000 barv in
  • 24-bitna globina več kot 16 mio barv.

kakovost_barvna_globina

Slika: Kakovost slike glede na barvno globino

Hitrost prenosa sličic


V Evropi se za analogno televizijo in video uporablja PAL (Phase Alternating Line) sistem, pri katerem se predvaja video s hitrostjo vsaj 25 sličic na sekundo (ang. frame per second - fps). Najmanjša hitrost, pri kateri je video še zvezen in brez prekinitev, znaša okrog 15 sličic na sekundo. Vse kar je manj, bo naše oko zaznalo kot prekinjanje video slike. Za digitalno televizijo se v Evropi uporablja standard DVB.

 

 dvb_logo

Slika: Logotip DVB

 

 


 

 

Velikost digitaliziranega video posnetka NI določena

s hitrostjo predvajanja sličic na sekundo (fps)
z velikostjo okvirja sličice
z video signalom
z barvno globino

Odgovor je pravilen.
Odgovor je napačen.