E-gradiva > Oprema za multimedijsko tehniko > Video > Snemanje > Barve

Prijava

Barva kot fizikalna lastnost je lahko definirana in merjena na objektiven način. Dojemanje barve je subjektivno in se med posamezniki razlikuje.

Na posnetkih je zelo pomembna vrsta barve, ki je odvisna od nastavitve kamere in tudi njene kvalitete. Ključnega pomena je barva kože, saj glede na ta parameter najlažje in najhitreje ocenimo kvaliteto, saj za ostale predmete v kadru gledalec ne ve točno kakšne barve so.

Pravilne barve pri naravni ali umetni svetlobi dobimo z nastavitvijo beline in uporabo korekcijskih filtrov.

 

Belina

Slika: Na levi fotografiji belina ni bila pravilno nastavljena, zato so poudarjeni rdeči toni. Fotografija na desni je nastala v enakih svetlobnih pogojih kot leva, vendar je bila predhodno uravnana belina s pomočjo belega lista papirja.

 

Nastavitev beline

Kamera ne zmore spreminjati odtenkov barve tako hitro kot to zmore človeško oko, zato je obvezno nastaviti belino. S to nastavitvijo določimo na kameri katera barva je dejansko bela.

Če se nastavitev beline na kameri ne ujema  dejansko svetlobo, bo na sliki bolj poudarjen barvni kontrast in bo slika preveč rdeča ali modra. Belino najlažje nastavimo tako, da kamero usmerimo v bel list papirja ali steno in vključimo funkcijo vzpostavitve beline na kameri.

 

 


Označi ali je trditev pravilna ali nepravilna.

 

PNtrditev
  Na posnetku je pomembna barva kože, saj gledalec hitro prepozna, ali gre za primerno barvo. Za ostale objekte (npr. barva oblačil) gledalec ne more vedeti kakšne so barve v resnici.
  Belino najlažje nastavimo tako, da kamero usmerimo v obraz, saj bo tako kamera zaznala kakšna naj bo pravilna nastavitev.
  Pri nepravilni nastavitvi beline pogosto dobimo na posnetku vijolične tone.