E-gradiva > AV komunikacije > Zvok > Oblike zvoka v multimediji

Prijava

Zvok se v multimediji pojavlja na več načinov. Lahko se pojavi kot glasba, govor, naravni zvok in signalni zvoki. 

 

Glasba  

Glasba spodbuja pri človeku razpoloženje, čustva in diktiranje tempa kot dodatek k vizualni multimedijski predstavitvi. Lahko celo nudi lokacijo za multimedijsko predstavitev s pomočjo glasbe, ki napeljuje na etnično naravnanost, zgodovino ali okolje. Glasba lahko s svojo frekvenco in amplitudo spodbuja čustvene reakcije, kot so žalost, strah in radost. Glasba se običajno doda v animacijah in video posnetku. 

 

(S klikom na ikono na desni lahko prisluhneš primeru glasbe.)
ikona_zvocnik 
Govor  

Z govor lahko v multimedijski predstavitvi dodamo pripoved ali dialog. Pripovedovalec govori dejstva ali obrazložitve kot dodatek k vizualni predstavitvi. Dramatičnost govora lahko dosežemo ali z izbiro govornika (ženski, moški) ali z izbiro tempa govorjenja. Hitrejši tempo (n.pr. tekma) poveča intenzivnost dogodka, medtem ko počasnejši tempo izraža prijetno, umirjeno okolje (n.pr. govor pripovedovalca v muzeju). 

 

(S klikom na ikono na desni lahko prisluhneš primeru govora.)
 ikona_zvocnik
Naravni zvoki  

Naravni zvoki nam nudijo dodatne vsebinske ali opisne podrobnosti v multimedijski predstavitvi. Realistični zvoki, kot so razbitje stekla, lajež psa lahko povečajo dramatičnost dogodka. Dodamo pa lahko tudi šume iz ozadja, kot so šumenje listja, tuljenje vetra, valovanje morja ali zvok iz ceste. 

 

(S klikom na ikono na desni lahko prisluhneš primeru naravnega zvoka.)
 ikona_zvocnik
Signalni zvoki  

Signalni zvoki nudijo možnost opozarjanja na določene dogodke ali na določene dele multimedijske predstavitve. To so alarmni zvoki in opozorilni signali, kot so zavijanje sirene ali glasen zvok troblje. Običajno so to kratki, hitri in glasni zvoki, zato da nudijo človeku dodatni dražljaj k vizualni predstavitvi.

 

(S klikom na ikono na desni lahko prisluhneš primeru signalnega zvoka.)
 ikona_zvocnik

 

 


 

 

 

Označi ali je trditev pravilna ali nepravilna.

PNtrditev
  Pri zajemanju zvoka se srečamo s parametroma za število bitov in hitrost vzorčenja.
  Pri zajemanju zvoka se srečamo s parametri za frekvenco vzorčenja, hitrost zajema in stiskanje.
  Pri zajemanju zvoka se srečamo s parametroma za frekvenco in stiskanje.

Oblike zvoka