E-gradiva > AV komunikacije > Animacija > Formati datotek za animacijo

Prijava

Poznamo več formatov datotek za animacijo. Najpogostejša sta GIF in Flash, ki se razlikujeta glede na vrsto uporabljenih slik. Pri animaciji GIF se uporabljajo rastrske slike, pri animaciji Flash pa vektorske (glej poglavje o slikah). Človeško oko z receptorji na mrežnici sprejema sliko na rastrski način. Nasprotno pa možgani obravnavajo sliko na vektorski način. 

 

GIF
Animacija GIF (Graphic Interchange Format) je podobna filmu. Sestavljena je iz določenega števila sličic, povezanih v sekvenco, in »kontrolnega bloka«, v katerem so shranjene nastavitve. Vse je shranjeno v eni večji datoteki, ki ne omogoča stiskanja. Slike vsebujejo največ 256 barv (8 bitov), pri čemer obstaja možnost prosojnosti določene barve. Za predvajanje ni potrebno posebno programsko orodje. Animacijo GIF predvajajo skoraj vsi internetni brskalniki in orodja za pregledovanje slik. Pri predvajanju iz interneta se začne predvajanje animacije takoj, ko je prenesen dovolj velik del datoteke. Pri tovrstnih animacijah ni mogoče uporabiti zvoka, videa in interaktivnosti.
FLASH
Animacija Flash (format datoteke SWF) predstavlja objekte in slike na preprost sekvenčni način. Prednost vektorskega formata datotek je v tem, da so datoteke precej manjše od rastrskega formata. Datoteke lahko vsebujejo animacije z velikimi možnostmi interaktivnosti, poleg tega tudi zvok in video. Slaba stran animacije v Flash-u je v tem, da za ogled potrebujemo nameščen Flash predvajalnik.
GIF

 ANIMACIJA - zoga_flash.swf

 

 

Ostali formati datotek:

 

Ime formata

Tip datoteke

Opis

Animirani gif

.GIF

Posebna vrsta slikovnega GIF formata

Windows Audio Video Interleaved (AVI)

.AVI

Format za animacije in video v okolju Windows, ki temelji na bitmap slikah (velike datoteke)

QuickTime

.MOV

Format za animacije in video s strani Apple, ki je prenosljiv tudi na druge platforme

Flash

.SWF

2-D animacija za splet

 

 


Kateri format ni namenjen animacijam?

.GIF
.AVI
.MKV
.MOV

Odgovor je pravilen.
Odgovor je napačen.